Piteå 2017

Upeita maaleja ja unohtumattomia elämyksiä

FC Siili oli yhdeksän joukkueen ja 112 pelaajan voimin suurin suomalaisvieras Piteåssa

Kolmen ja puolen vuoden ikään ehtinyt FC Siili näkyi ja kuului komeasti viikonloppuna Ruotsin toiseksi suurimmassa junioreiden jalkapalloturnauksessa Piteå Summer Gamesissa.

FC Siili matkasi Pohjois-Ruotsiin kolmella bussilla, yhdeksän joukkueen ja 112 pelaajan voimin. Kun kisakaupungin hulinaan saapui läheisiä myös omilla matkailu- ja pikkuautoilla, nousi siilinjärveläisten kokonaismäärä turnauksessa pariin sataan.

-       Kun seura perustettiin joulukuussa 2013, ei olisi voinut ikinä kuvitella, että reilut kolme vuotta myöhemmin mennään turnaukseen ulkomaille 112 pelaajalla ja saman verran pelaajia jäi vielä kotimaahankin, seuran sihteeri ja C-tyttöjen toinen valmentaja Tomi T. Turunen pohti.

Monille turnausmatka oli elämän ensimmäinen ja bussimatkat, koulumajoitus, mahtava avajaismarssi, kylpyläkäynti, uinti meressä, pelikenttien onnistumiset ja aurinkoisen lämmin sää jättivät varmasti unohtumattomat muistot.

-       Oli mahtava huomata, kuinka paljon saimme positiivista huomiota. Avajaismarssissa porukkamme näkyi ja kuului niin, että katujen varsien ihmiset lapsista vanhuksiin tulivat tarjoamaan yläviitosia ja kiittelemään hyvästä fiiliksestä, FC Siilin puheenjohtaja Petri Happonen kertasi.

Kilpailullisesti FC Siili menestyi turnauksessa parhaiten 11-vuotiaiden tyttöjen sarjassa, jossa seitsemän ottelua toi neljä voittoa, yhden tasapelin ja kaksi tappiota.

Ruotsalais- ja norjalaisvastustajiin verrattuna pienikokoiset Siilit etenivät alkulohkosta jatkoon kakkosina mitalipeleihin kahdella joukkueella yltäneen norjalaisen FK Mjölnerin vanavedessä.

Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa kaatui vielä toinen norjalaisjoukkue Tromsö IL huikean taistelun ja rangaistuspotkukilpailun jälkeen maalein 5-3. Vuonomaan tyttöihin Tomi Puustisen valmentamien Siilien tie kohti mitalipelejä kuitenkin myös katkesi, kun Håkvik IL kaatoi siililäiset tyttöjen lauantain neljännessä pelissä 0-3.

Kymmenvuotiaiden ja sitä nuorempien tyttöjen ja poikien sarjoissa ei Piteåssa pelattu lainkaan sijoituksista ja näin FC Siilin 08- ja 07-syntyneillä pojilla sekä kahdella 07-syntyneiden tyttöjen joukkueella turnauspelien määrä ja kaikki vastustajat olivat selvillä jo ennen Ruotsin-reissua.

B9-sarjan pojille olisi sopinut mainiosti, että turnausjoukkueet olisi laitettu paremmuusjärjestykseen, sillä ennakkoluulottomasti pelannut ja upeasti yhdessä kamppailut joukkue voitti viidestä ottelustaan neljä ja venyi 2-0-tappioasemasta upeaan tasapeliin kovaa ruotsalaista Storfors AIK:ta vastaan.

Myös nuorimmilla tyttöjoukkueilla oli aihetta juhlaan, kun valmentajat pääsivät vesisuihkuun voitettujen otteluiden jälkeen.

FC Siilin turnaukseen osallistuneista joukkueista neljä vanhinta eli 05-pojat sekä 02-, 03- ja 05-tytöt jäivät kaikki alkulohkoihin, vaikka pelit olivatkin erittäin tasaisia ja jännittäviä.

2003- ja 2004-syntyneiden tyttöjen kohtaloksi koitui kivikova alkulohko. Joukkue venyi 1-1-tasapeliin 35 joukkueen taistelussa hopealla pelannutta Gammelgårdens IF:ää vastaan. Laura Mykkäsen tekemän tasoitusmaalin lisäksi ruotsalaisseuran maalivahti jouti antautumaan turnauksen seitsemässä ottelussa vain kerran, finaalissa Storfors AIK:ta vastaan.

Siilien pelit jäivät alkulohkoon, kun Luleå SK Notviken voitti tasaisen ja tasokkaan ottelun onnekkaalla suoraan kulmapotkusta syntyneellä osumalla 1-0. Kaksi voittoa pudotuspeleissä ottaneen Luleån pudotti mitalien ulkopuolelle vasta turnauksen voittanut Storfors. Norjalaisen Tromsö IL:n ja ruotsalaisen Umeå IFK:n kanssa Siilit pelasivat tasan.

Tiukat kansainväliset ottelut olivat joukkueelle hyvää valmistautumista elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Pajulahden urheiluopistolla pelattavaan kakkostason SM-lopputurnaukseen valmistautumista.

B12-pojissa sekä G12- ja G15-tytöissä FC Siili voitti yhden neljästä ottelusta. Lisäksi vanhimmat tytöt pelasivat yhden tasapelin.

Kaikkiaan FC Siilin joukkueet pelasivat turnauksessa 46 ottelua.

Vuodesta 1990 saakka järjestettyyn Piteå Summer Games –turnaukseen osallistui yhteensä yli 800 joukkuetta 16 maasta. Eniten vastustajia oli 05-syntyneiden poikien sarjassa, kun FC Siilin lisäksi mukana oli 97 muutakin joukkuetta.

Asukasluvultaan vain hieman Siilinjärveä suurempaan kuntaan saapui järjestäjien mukaan pitkäksi viikonlopuksi melkein 40 000 kisavierasta.

Tomi.T.Turunen

Ohessa linkki turnaus sivuille:

Tulospalvelu:

Boys 9